Na začátku října 2018 vyšel v rámci přílohy Hospodářských novin „Ideální zaměstnavatel“ rozhovor s naším zakladatelem, Tomem Páralem. Jaká je naše firemní kultura, odkud se vzaly naše hodnoty, proč se nám společně dobře pracuje ve svobodné firmě i čím se bavíme, se dočtete v následujících řádcích.

Věříme, že lidé jsou schopni dosahovat mimořádných výsledků zejména tehdy, když spolupracují. Proto ve firmě i u našich zákazníků vytváříme prostředí, které spolupráci podněcuje.

Tomáš Páral, spoluzakladatel firmy MoroSystems

MoroSystems Ideální zaměstnavatel 1

Na jakých základech stojí firemní kultura MoroSystems?

V MoroSystems stavíme firemní kulturu na lidech a jejich schopnostech. Na našem poslání a sdílených hodnotách. Na začátku jsme byli mladí kluci, které bavilo společně programovat. Nic víc jsme neřešili. Chtěli jsme, aby zákazníci byli spokojeni a když bylo potřeba, učili jsme se nové věci přes noc.

Ve chvíli, kdy firma začala výrazně růst, jsme potřebovali základ, o který bychom se mohli opřít. Ptali jsme se kluků a holek, proč pracují právě v MoroSystems a co pro ně práce u nás znamená. Tak jsme dokázali pojmenovat šest našich společných hodnot a náš hlavní záměr: POKROK SKRZE SPOLUPRÁCI.

Jaké jsou tedy hodnoty MoroSystems?

Každou z hodnot bych mohl rozvést do delšího povídání, ale ve zkratce jsou to tyto:

  • Pracujeme na sobě. Nic nás nezastaví.
  • Držíme slovo. Vždy a za každou cenu.
  • Hrajeme jako tým. Jeden za všechny a všichni za jednoho.
  • Změny jsou příležitosti, nikoliv překážky.
  • Důvěra a loajalita je základ pevného vztahu.
  • Vytváříme prostředí založené na lidech.

Jak se hodnoty ve firemní kultuře konkrétně ve projevuji?

Je to spousta věcí dohromady. Obecně věříme, že talentovaní a schopní lidé, kteří spolupracují, dosáhnou vždy lepších výsledků, než osamělý génius. Každý projektový tým stavíme na míru konkrétním potřebám zákazníka. Know-how týmu držíme uvnitř firmy.

Je pro nás velmi důležité, aby každý v týmu věděl proč dělá to, co dělá. Jen tak to bude všem dávat smysl a bude nás to společně bavit.

Co dalšího, kromě těchto šesti hodnot, je pro vaši firemní kulturu důležité?

Jsou to nepochybně  lidé a otevřená komunikace. Věříme, že nejlepší řešení vznikají díky spolupráci lidí a naším cílem je vytvářet prostředí, které spolupráci podněcuje. Naše poslání je spojovat talentované a schopné lidi do týmů a vytvořit podmínky k tomu, aby dokázali rozvinout svůj potenciál k dokonalosti. Při práci si pravidelně dáváme zpětnou vazbu. Každý měsíc se společně potkáváme a sdílíme úspěchy a výzvy.Pravidelně se MoroSystémáků ptáme, co bychom ve firmě měli zachovat, s čím bychom měli přestat a s čím bychom naopak měli začít.

Pořádáte nějaké aktivity, které posilují firemní kulturu mimo práci?

Dvakrát ročně organizujeme celofiremní MoroTýmování a MoroBesídku. Kromě toho si ale kluci a holky sami pořádají nejrůznější akce. Děláme sportovní turnaje, společně jezdíme na kolo nebo lyžovat. Účastníme se závodů Spartan Race nebo Běhu pro světlušku. V létě grilujeme, promítáme si fotky z cest, hrajeme deskové hry, slavíme společné narozeniny. Každý si může vybrat, které akce se zúčastní. Nic není povinné, ale všichni jsou zváni.

Čím se ohledně firemního klimatu lišíte od konkurence?

Na to se nás lidé často ptají. V době, kdy developerům chodí několik nabídek práce denně, se změnily rozhodovací faktory, podle kterých si vybírají zaměstnavatele. Slibům o přátelské atmosféře a možnosti osobního růstu na kariérních stránkách firem už lidé často nevěří. Po pár negativních zkušenostech mají dojem, že to jsou prázdná slova. To, že je v MoroSystems něco jinak, mnozí říkají už po přečtení náborového inzerátu nebo po prvním setkání u nás v kanceláři. Za mě se lišíme našim posláním, hodnotami, přístupem k lidem a k práci. Vyhodnotit si, že to myslíme vážně, to už může každý sám.

Jak tedy někoho přesvědčíte, aby si vybral práci u vás?

My nikoho nepřesvědčujeme. Povídáme si s lidmi o tom, jakou práci hledají a co je pro ně důležité. Pokud zjistíme, že se shodujeme v hodnotách a přístupu k práci, rádi dáme příležitost doučit se technické znalosti, které třeba v danou chvíli chybí. Věříme, že s podporou týmu se zkušenosti dají rychle dohnat. Lidské hodnoty a přístup ale změníme obtížně. Přitahujeme tak k sobě talentované lidi, kteří si MoroSystems kvůli tomuto přístupu vyberou nad ostatními pracovními nabídkami.

Daří se vám dostát očekávání?

Pracujeme intenzivně na onboardingu. Pro každého máme na míru připraven integrační plán, aby se co nejdříve cítil součástí týmu. Aby se dokázal na projektu rychle orientovat a věděl, kde najde veškeré potřebné informace. Po měsíci si s nováčky dáváme zpětnou vazbu. Ptáme se, jak se jim v týmu pracuje, jestli je ještě něco, co by jim v práci pomohlo a jestli naplňujeme vzájemná očekávání. Často se pak setkáme s odpovědí, že vůbec nečekali, že by to bylo tak super, jako jsme slibovali na webu a při osobním setkání. Jsou překvapeni, že “pokrok skrze spolupráci” u nás opravdu funguje.

V náborových inzerátech píšete, že jste svobodná firma. Jak se to projevuje?

Svoboda je pro nás velmi důležitá a jde ruku v ruce s odpovědností. Záleží nám na odvedené práci a ne na hodinách strávených v kanceláři. Když se na něčem dohodneme, víme, že to platí. Všichni, včetně vedení, mají otevřené kalendáře. Pokud se mnou někdo něco potřebuje probrat, může se zeptat kdykoliv během dne, třeba v kuchyňce. Prostory a vybavení firmy může každý svobodně využívat. Pokud v pondělí ráno bude vše na svém místě, klidně si tady můžeme přes víkend uspořádat oslavu promoce nebo karaoke.

Je ještě něco, co v MoroSystems děláte jinak?

Důležitým manifestem naši firemní kultury je náš Culture Book. Culture Book je knížka, kterou dáváme světu najevo, jací jsme a co děláme. Je postaven na příbězích našich lidí. Každý se může svobodně vyjádřit, a jeho slova v Culture Booku do písmene otiskneme. Nový Culture Book vychází každým rokem a máme na něj velmi pozitivní ohlasy. Budeme rádi, když si přečtete naše příběhy a poznáte kulturu očima MoroSystémáků: https://morosystems.cz/culture-book