Stejně jako loni, tak i letos navštívilo několik MoroSystémáků konferenci WebExpo. Do podzimní Prahy se letos vydali vývojáři Tomové a Vojta z Brna, vývojářka Efka z Bratislavy a naše projekťačka Janča. Zpátky nám přinesli spoustu zážitků a informací.

Jaká přednáška tě nejvíce zaujala?

Tom B.: Když jsem v programu zahlédl přednášejícího Petra „Jezevce“ Pouchlého, věděl jsem, že by byla chyba nenavštívit jeho talk. Přestože jako vždy nešlo z anotace poznat, o čem talk vlastně bude, návštěva přednášky se vyplatila. Petr mluvil o typech zpětné vazby a obecně typech komunikace a o tom, proč je nejlepším řešením radikální otevřenost.

Eva: Páčilo sa mi ich niekoľko. Zaujal mi Michal Juhas s prednáškou Upskilling the workforce, ktorý hovoril o neustálej potrebe sa vzdelávať, kvôli rýchlo rastúcemu a meniacemu sa trhu. Niektoré profesie zanikajú, v niektorých profesiách nahrádzajú ľudskú prácu počítače, v niektorých odvetviach vznikajú úplne nové pozície (65% detí na súčasných základných školách bude mať pravdepodobne takú profesiu, ktorá v súčasnosti ešte neexistuje).

Ďalej sa mi páčila prednáška od Val Head s názvom People & Algorithms: Building AI-driven feature s that don’t cause harm. Prednáška sa týkala veľmi aktuálnej témy umelej intelgencie a jej dopadu na ľudí. Algoritmom chýba empatia a kontext k danej téme, preto sa potom môže stať, že v populárnom facebook videu tvoja „najlajkovanejšia“ fotka za tento rok sa objaví fotka hrobu zosnulej dcéry, ktorá umrela na rakovinu (to asi nie je moment, ktorý si chcem pripomínať s konfetami a balónmi). Ďalší príklad, kedy algoritmy spôsobili určitú škodu, spomínala Val incident od Google Photos. Automatické rozpoznávanie obrázkov označilo fotky černochov ako gorily. Vedeli ste, že rozpoznávanie tvárí funguje s 99% úspešnosťou u bielych ľudí, ale len s 35% úspešnosťou u ľudí inej rasy?

Vojta: Zaujala mě přednáška zakladatele Apiary Jakuba Nešetřila s názvem „Power of programming“. Na první pohled v programu nebylo moc jasné o co půjde, tak jsem tam šel víceméně ze zvědavosti. Přednáška se týkala open source vývoje software a obecně open source přístupu. Vypíchnul mimo jiné potřebu zakomponovat open source i u státních zakázek a obecně problematiku předražených státních IT projektů. Poutavě mluvil o životě v San Franciscu, kde už dlouhá léta se svou rodinou žije v Sillicon Valley a nejzajímavější na závěr byl jeho pohled na to, jak člověk jako programátor může zužitkovat svoje znalosti a schopnosti ve prospěch společnosti.

Tom K.: Zaujalo mě hned několik přednášek. Jednou z nejzajímavějších byla přednáška „Microcopy: your users will fall in love“ kde Kinneret Yifrah ukazovala na příkladech způsoby jak vhodně i nevhodně přistupovat k tvorbě UI a jak skrze UI komunikovat s uživatelem. Dále pak přednáška „Designing conversational UIs“, na které se Yael Keren snažila popsat vhodný postup, ukázat příklady a upozornit na nástrahy, které jsou spojené s návrhem interakčního UI ovládaného hlasem. Asi nejzábavnější pak byla přednáška (možná až show) Janka Rubeše „From zero to 200,000+: how i built honest guide“.

Janča: Velice zajímavá byla přednáška „Impactful storytelling for innovators and disruptors“, kde Susan Linder popisovala doporučení pro prodej a marketing produktů. Na názorných příkladech ukázala sílu příběhů v marketingu, využití pozitivní kampaně místo negativní (nejít cestou „když náš produkt nepoužíváš, nejsi dost dobrej“) či důležitost aktivního zapojení koncových uživatelů produktu (v kampani na GoPro v podstatě figurují jen videa od uživatelů). Velmi praktická a zároveň zajímavě podaná byla také přednáška „Microcopy: your users will fall in love“ kde Kinneret Yifrah mimo jiné popisovala, jak je důležité skrz UI komunikovat s uživatem jeho vlastní řečí („write the way you talk“).

Jaký je tvůj nejzajímavější postřeh z konference?

Tom B.: Přestože většina účastníků konference mluvila česky, konference byla koncipována mezinárodně. Všechny přednášky byly v angličtině a stejně tak byli připraveni na cizojazyčné návštěvníky i všichni sponzoři, hostesky a organizátoři.

Eva: Páčilo sa mi, ako vtipne bola celá konferencia ladená. Vtipné nápisy na tričkách, na hrnčekoch, ktoré sme dostávali, plagáty na stenách. Na niektorých prednáškach som sa naozaj schuti zasmiala. No a celú atmosféru dotvárala veľmi pekná, historická budova Pražskej Lucerny, kde konferencia prebiehala.

Vojta: Byl jsem mile překvapený, jak vše klapalo jako na drátkách – přednášky začínaly na minutu přesně a lidi se tak nějak rovnoměrně rozprostřeli po areálu, takže nedocházelo k žádným tlačenicím.

Tom K.: Obecně se mi na WebExpu libí rozdílné typy přednášek pro různá odvětví v IT. I přesto že jsem vývojář, mám tak možnost navštívit přednášky z designu nebo managmentu, což oceňuji protože mi to umožňuje porozhlédnout se i jinde než jenom v oblasti vývoje. A jak už psal Vojta, musím také pochválit organizaci konference.

Janča: Na WebExpu jsem pravidelným návštěvníkem, ale letos mě překvapilo, že celá konference byla kompletně v angličtině (včetně českých prezentujících).

WebExpo_4

Co jsi vyhrál(a) na konferenci a jak se ti to povedlo?

Tom B.: Podařilo se mi vyhrát logickou hru Circuit Maze v soutěži od společnosti Livesport. V soutěži jsem správně tipoval počet návštěvníků webu a aplikace Livesport.

WebExpo_2

Eva: Ja som sa zapojila do súťaže ešte pred konaním konferencie. Poslala som hlášku, ktorú vybrali ako výťaznú a umiestnili ju na plagát (ako som spomínala vyššie, po stenách boli plagáty s vtipnými hláškami). Nie len že sa moje meno objavilo vedľa Elona Muska, ale vyhrala som tiež večeru so spíkrami deň pred konaním konferencie 🙂

WebExpo_3

Tom K.: Drobnosti od sponzorů konference, které mi udělaly radost – pěnový míček, bloky na poznámky, propisky. … (úsměv)

Janča: Nic (big grin) Ale poslední den konference rozdávali nevybrané výhry, tak jsem si taky nakonec něco odvezla (a darovala kolegovi Dulimu).

Co ti v Praze nejvíce zachutnalo?

Tom B.: Jehněčí (ne)burger v hotelu Dolce Villa, kde jsme přespávali.

Eva: Cupcakes, ktoré boli v prvý deň konferencie.

Vojta: Vynikající burger z trhaného jehněčího masa v hotelu Dolce Villa. Pak na konferenci výborné macchiato u stánku Doubleshotu – hlavně bylo zdarma, tak pak chutná ještě líp!

Tom K.: Bezchybně připravené Espresso macchiato a Cappuccino z pražírny Doubleshot, a také nabídky výborných sypaných čajů. Degustační set burgerů v hotelu Dolce Villa.

Janča: Jednoznačně Cupcakes, které rozdávali během registrace na konferenci. Z nápojů bylo výborné Cappuccino od Doubleshot a sypané čaje připravované na stánku LMC (každý rok je připravuje ten stejný čajový nadšenec (smile))

Jak bys konferenci shrnul(a)?

Tom B.: Výborný zážitek. Oceňuji hlavně to, že konference nebyla čistě vývojářská, ale témata se i často točili i kolem marketingu, designu a soft skills.

Eva: Super! Išla by som na budúci rok zase.

Vojta: Skvělá zkušenost a kontakt s IT světem. Co do praktického vzdělání to bylo trochu slabší – bylo tam poměrně málo vyloženě technických přednášek a hodně designových a marketingových.

Tom: Super zážitek a možnost si zase trošku rozšířit obzory. Libí se mi, že na konferenci nejsou pouze technická témata. Dobrá organizovanost ze strany pořadatelů. Mám pocit, že počet přednášek, ze kterých bych si něco opravdu odnesl byl mírně nižší než v předchozím roce.

Janča: Konferenci bych zařadila spíše mezi ty inspirativní než praktické. Tím ji ale rozhodně nechci shazovat, naopak si myslím, že taková konference je kolikrát i přínosnější – člověka to donutí se zastavit a podívat se na témata, která běžně řeší, z jiného úhlu pohledu. Tohle rozhodně letošní WebExpo splnilo.