Každý rok se potkávám se zákazníky, kteří se rozhodli pro změnu stávajícího dodavatele softwaru. Protože neměl výsledky. Nedržel slovo. Špatně se s ním komunikovalo. Drobné změny mu trvaly zapracovat měsíce. Byl arogantní. Jak dlouho jim trvalo se rozhodnout? Obvykle roky.

Setrvávat v nefunkčním vztahu přináší frustraci a zklamání. A nikdy není ta správná doba jej skončit.

Výměna dodavatele softwaru je často vnímána jako riskantní krok. Přitom to nemusí být tak horké, jak se na první pohled zdá.

Čeho se firmy obvykle obávají

Obava z přerušení služeb

Ano, tato obava je oprávněná. Zhrzený původní dodavatel může zadavateli dělat problémy, což se může projevit na kvalitě zadavatelem nabízených služeb či řešení, která využívá. Většinou se to nestává.

Naše zkušenosti ukazují, že se přechod k novému dodavateli dá urychlit, případně má zadavatel se stávajícím dodavatelem dobře nastavenou servisní smlouvu, která ho od případných potíží chrání;

Bude to drahé

To záleží. Bude v případě, že je firma ve vendor lock-inu původního dodavatele. Odejít dnes však bude řádově levnější než odejít za rok nebo za pět. Nejen finančně, ale i energeticky a

Pokud není zadavatel ve vendor lock-inu, má právo nakládat s technologickým řešením a toto řešení je postavené na standardních technologiích, pak přejít k novému dodavateli bude levnější, jak si další měsíc tolerovat frustraci ze stávající spolupráce.

Bude to moc práce

Výběr nového kvalitního dodavatele není náročný, nicméně je třeba se mu věnovat. Výběr potenciálních dodavatelů by neměl být pouze o nejlevnější nabídce. Zaměřte se na rozhovory s dalšími zákazníky dodavatele, kvalitu referencí, seznamte se s týmem, který by na vašem projektu měl pracovat, vyzkoušejte si zkušební projekt. Čas a péče vložená do výběru nového dodavatele se vyplatí.

Management zoufalosti proměňte na energii tvoření

Setrvávat v nefunkčním vztahu nepřináší nic dobrého. Rozhodnutí o změně bývají často složitá. V momentu, kdy se rozhodnete, změní se energie – ze zoufalosti z nefunkční spolupráce na energii tvoření vedoucí k novému technologickému partnerovi a IT řešení, které vám bude pomáhat. Práce vás bude bavit. Budete mít výsledky. A to za to stojí.

e-book ke stažení   Zaujalo Vás toto téma? Pak pro vás máme připravený celý e-book, který si můžete stáhnout zdarma.