Vybírat dodavatele na základě povrchních kritérií je jako sázet v pokeru bez nahlédnutí do vlastních karet. Skutečné pochopení technických schopností a zkušeností dodavatele je klíčové pro úspěch vašeho projektu. Ptáte se proč? Protože chcete mít možnost dodavatele změnit, když vám nebude spolupráce fungovat. Stejně tak chcete mít možnost vznikající IT řešení dlouhodobě provozovat, upravovat dle budoucích potřeb či škálovat. A to není možné, pokud na to nejsou IT řešení připravená. Tento článek vám ukáže, jak vyhodnotit technické schopnosti dodavatelů vývoje softwaru. Můžete si pak vybrat toho správného.

Nechcete být ve vendor lock-in technologického partnera, který využívá technologie, které na trhu nikdo jiný neumí. Od kterého nebudete moci odejít, i když vám spolupráce nebude vyhovovat.

Na technologiích záleží

Toto určitě nechcete. Nechcete být ve vendor lock-in technologického partnera, který využívá technologie, které na trhu nikdo jiný neumí. Od kterého nebudete moci odejít, i když vám spolupráce nebude vyhovovat.

Proto se svých potenciálních dodavatelů ptejte, jaký druh technologií používají? Jsou relevantní pro vaše požadavky? Jsou to volně dostupné technologie, za které není nutné platit poplatky? Kolik dalších firem na trhu takové technologie používá? Učí se na školách – existují programátoři, kteří s nimi dokáží pracovat?

Výše uvedenými otázkami si ověříte, že na trhu jsou jiné firmy/programátoři, se kterými budete moci spolupracovat v případě, že vám spolupráce s vybraným technologickým partnerem přestane fungovat. A věřte mi, tuto možnost chcete mít.

V MoroSystems se velmi pravidelně potkáváme se zákazníky, kteří by k nám chtěl přejít, protože jsou frustrovaní spoluprací se stávajícím dodavatelem a složitě hledají cesty, jak jej opustit, protože technologie, které používá nikdo jiný na trhu neumí.

Na softwarové architektuře systému také záleží

Představte si to tak. Do vývoje IT řešení investujete miliony korun s vírou, že bude dalších pět deset let sloužit svému účelu. Systém nasadíte a začnete používat. Po čase vám dodavatel začne říkat, že změny jsou sice možné, ale bude nutné investovat nemalé prostředky do jejich zapracování. A že to bude trvat měsíce. A to slyšet nechcete.

Proto se ptejte, jak vypadá architektura navrženého řešení? Je modulární nebo je to monolit, který bude pro každou změnu vyžadovat otestovat a nasadit celé řešení? Podporují technologie a architektura systému dobrou praxi v podobě oddělení vrstvy uživatelského rozhraní od aplikační logiky? Jak bude řešeno škálování? Jak náročné bude provádět budoucí změny v systému? Jak to bude náročné? Co všechno bude nutné upravit, otestovat a nasadit při drobné či velké změně? Apod.

Referenční projekty: Vidět znamená věřit

V MoroSystems jsme připraveni potenciální zákazníky v rámci výběrových řízení přizvat na schůzku ke stávajícím zákazníkům, aby si mohli popovídat o tom, jak se s námi spolupracuje. Aby si mohli nasdílet výsledky naší práce a ukázat IT řešení, která pro ně tvoříme. A tento přístup doporučujeme zakomponovat do všech výběrových řízeních.

Hloubkové pochopení technických schopností a zkušeností vašeho potenciálního dodavatele je nezbytné pro úspěšnou spolupráci. Nejedná se jen o to, co dodavatel říká, že může udělat, ale o to, co již udělal a jak se s výzvami vypořádal. Ponořte se do detailů, položte správné otázky a vyžadujte důkazy. Vyplatí se to v dlouhodobém úspěchu vašeho projektu.

e-book ke stažení   Zaujalo Vás toto téma? Pak pro vás máme připravený celý e-book, který si můžete stáhnout zdarma.