Na konci roku 2018 jsme navštívili ještě jednu konferenci – KotlinConf v Amsterdamu. Co se nám kromě města líbilo, jaká témata nás zaujala a co se na konferenci probíralo? To vše a mnohé další prozradili tři naši developeři, kteří se konference zúčastnili.

Proč právě KotlinConf?

Jaroslav:

Osobně jsem velký Kotlin nadšenec, jsem originálně Java vývojář a do Kotlinu jsem se zamiloval na první pohled. Chodím poměrně pravidelně na Kotlin Meetups do Prahy, takže KotlinConf byla jasná volba.

Oliver:

Kotlin je jedna z technológií, o ktorú sa zaujímam už dlhšiu dobu. Jeho použitie som si vyskúšal na vlastnom projekte mimo firmu, ale ako to už väčšinou býva pri prvom kontakte Javistu s Kotlinom, tak výsledkom bol java kód s Kotlin syntaxou. Aktuálne sa snažím jeho používanie dostať do krvi tak, aby som využil celý jeho potenciál. Na konferencii som si chcel rozšíriť znalosti o tomto jazyku, zistiť čo nás čaká v nových verziách a tiež sa dozvedieť nejaké tipy a triky pre vývoj backendu pomocou Kotlinu.

Honza:

Pro mě jako vývojáře androidích aplikací je Kotlin zajímavý především tím, že mi umožňuje používat všechny ty moderní vymoženosti, které do Javy začaly přicházet s verzí osm, jako jsou streamy a lambdy a k tomu přidává i mnoho dalších užitečných věcí. Navíc jsem se těšil, že by mi některá z přednášek mohla vnést trochu světla do tématu courutines.

Jaké byly první dojmy?

Jaroslav:

První dojmy byly dobré. Konference probíhala v konferečním centru „Beurs van Berlage“ – velká starší cihelná budova. Nicméně první přednáška byla poměrně nepřesvědčivá. Vybral jsem si porovnání server frameworků, ale autor prezentoval velké množství obecných informací v poměrně krátkém čase, takže si z toho člověk ve finále moc neodnesl. Naštěstí další přednášky jsem si zvolil lépe, takže první dojmy celkově hodnotím jako velmi dobré.

Oliver:

Musím sa priznať, že prvá netechnická prednáška (Keynote) od lead developera Kotlinu ma celkom dostala. Podarilo sa mu načrtnúť aktuálne témy, o ktorých sa rozprávalo celú konferenciu a súčasne navodiť wow efekt. Následne som bol sklamaný prvou technickou prednáškou, ktorú už spomínal Jarda. Potom sa situácia až na výnimky celkom ustálila. Niektoré pokročilé prednášky boli pre mňa dosť náročné nakoľko som v Kotline ešte stále nováčik.

Honza:

Moje první dojmy ze snídaně byly určitě pozitivní, obložené bagety a neomezené množství kávy. Líbila se mi i úvodní Keynote, i když zůstala trochu ve stínu snídaně. Nicméně už během ní se v sále několikrát ozval spontánní aplaus, když Andrey Breslavov představoval, co za novinky se chystá v následujících verzích Kotlinu.

Co byla největší pecka?

Jaroslav:

Hodně se mi líbila přednáška: „Creating Internal DSLs in Kotlin“ od Venkat Subramaniam, který ukazoval jak psán v Kotlinu vlastní DSL. Přednáška byla zaměřena hodně prakticky, kdy autor pomocí live coding ukazoval různé tipy a triky – resp. co ještě lze udělat a co už nikoliv. Zejména zajímavé na tom bylo jak v Kotlinu definovat funkci, kterou lze volat bez použití závorek a další vychytávky.

Příklad:

Pokud to explicitně definuji na metodě, tak místo klasického volání:

groups.contains(MY_GROUP)

je naprosto validní syntaxe i:

groups contains MY_GROUP
Oliver:

Tu by som mohol odpovedať malým IT vtipom: We discussed Kotlin data types. I learned Nothing. 

Áno, prednáška o hierarchii datových typov sa mi naozaj dosť páčila. Ťažko povedať čo bolo úplne najlepšie ale veľmi sa mi páčili aj prednášky o sealed classes, ktoré som dovtedy nepoznal. Asi najviac prakticky orientovaná prednáška mi prišla „Best Practices for Unit Testing in Kotlin“, kde autor odhalil svoj prvý test napísaný v Kotline dva roky dozadu. Postupne odstraňoval všetky jeho slabé stránky a ukázal pri tom použitie rôznych nových featur ako napríklad @TestInstance(PER_CLASS) z jUnit5. Tiež odporučil dobrú kombináciu frameworkov pre testovanie v Kotline. Množstvo tipov z tejto prednášky je možné zužitkovať aj v Jave.

Honza:

Největší WOW efekt ve mně zanechala hned druhá přednáška Live Coding Kotlin/Native Snake od Dmitryho Kandalova, kde jsme během čtyřiceti pěti minut naživo viděli, jak pomocí Kotlinu Native a knihovny ncurses naprogramovat klasickou hru Had s textovým grafickým rozhraním.

Na konferenci jsem se zaměřil hlavně na dvě témata: coroutines a multiplatformní vývoj. Obě byla na konferenci poměrně široce zastoupena. Z přednášek o multiplatformním vývoji jsem nabyl dojmu, že je zatím v počátcích, nicméně do budoucna by se mohlo jednat o zajímavý způsob jak sdílet kód mobilní aplikace pro Android a iOS. Z přednášek o courutinách jsem si odnesl, že bych měl zhlédnout ještě nějaké přednášky o courutinách.

Jaká byla organizace konference?

Jaroslav:

Organizace byla výborná. Rozvrhy přednášek byly k dispozici v aplikaci, v tištěné podobě i na informačních plátnech, takže nebylo složité se rozhodovat kam zrovna chci jít v tu danou chvíli bez nutnosti nějakého předchozího plánování. Co musím rozhodně pochválit tak catering, všechny přednášky vždy končily ve stejný čas a vždy měli organizátoři připravené veškeré občerstvení i jídlo dopředu, takže zvládli docela v pohodě obsloužit cca 1500 lidí najednou bez dlouhého čekání.

Oliver:

Osobne nemám čo vytknúť. Vyzdvihol by som hlavne Overflow room, kde sa dalo sledovať live stream z akejkoľvek prednášky ak ste sa nezmestili do sály. Catering už vychválil Jarda a ja nemôžem nesúhlasiť. Párty bola tiež výborne pripravená. Queen revival a skvelý fejkový Freddie Mercury dokázali roztancovať dav ajťákov. Skvelý zážitok sme mali aj z rôznych atrakcií ako napríklad stolný hokej, Dance Dance Revolution alebo High Striker. Výkony niektorých súťažiacich boli obdivuhodné ale často aj tragikomické :-)

Honza:

Na to, že na konferenci mělo být patnáct set lidí, to všechno šlapalo parádně. Jasně že když se všichni v poledne nahrnuli do jedné místnosti na oběd, tak bylo trochu těsno, ale s tím se asi dalo těžko něco dělat. Jinak stejně jako klukům i mně připadal catering zvládnutý na jedničku a přemýšlím, že bych něco takového zavedl i doma.

Stihli jste prozkoumat Amsterdam?

Jaroslav:

Ano měli jsme prostor na průzkum. Město působí poměrně čistým dojmem a má velice hezkou architekturu. Jediné co by se tomu dalo vytknout je všudypřítomný zápach z kouření marihuany.. :-)

Oliver:

Jasné, Amsterdam sme si nemohli nechať újsť. Ubytovaní sme boli vo výbornej lokalite medzi MuntPlein a Rembrandtplein kde to dosť žilo aj počas pracovných dní. Konferencia sa odohrávala 5 minút od hlavnej stanice Amsterdam Centraal takže po centre sme sa prechádzali každý deň. Inak nás zaujali hlavne výklady. Či už plné pozoruhodných nástrojov alebo žmurkajúcich slečien, v niektorých prípadoch aj starších dám :-)

Honza:

Stihli a musím říct, že se nám to líbilo moc. Některá místa nás svou atmosférou dostala natolik, že jsme je navštívili dokonce několikrát! A ano, myslím Red Light District.

Šli byste na KotlinConf znovu?

Jaroslav:

Ano určitě bych na KotlinConf šel znova a určitě bych tuto konferenci doporučil všem těm kteří se o Kotlin aspoň trochu zajímají. Těším se na další rozvoj, novinky a prostě všechno co se okolo této platformy točí.

Oliver

Osobne by som bol veľmi rád keby som mal možnosť zúčastniť sa aj ďalší rok. Verím, že dovtedy budem mať už s Kotlinom oveľa viac skúseností a konferencia pre mňa bude o to viac prínosná.

Honza:

Já osobně bych se zúčasnil hrozně rád. Třeba už bych konečně pochopil ty korutiny…