V pátek 20.11. proběhla v prostorách hradeckých kanceláří MoroSystems další z oblíbených odborných MoroSnídaní. Tentokrát si vzal slovo Pavel Šindelář, který pro kolegy připravil prezentaci na téma Šifrování a certifikáty. Ke snídani se podávala voňavá káva a čerstvě upečený štrůdl.

MoroSnídaně 20.11.2015

Téma Pavlovy přednášky přilákalo hodně kolegů, kteří téměř zaplnili školící místnost v hradeckých kancelářích. MoroSnídaně byla navíc živě vysílána přes Hangout On Air, což přilákalo několik dalších zájemců, kteří se snídaně nemohli účastnit přímo na místě.

Pavel nám po obecném úvodu představil základní terminologii ze světa šifrování, přehled nejběžnějších používaných šifer s příklady v Javě, asymetrické šifry, certifikáty a PKI… Vzhledem k šíři tématu jsme ve vymezeném čase pro MoroSnídani nedokázali projít všechny plánované body, proto jsme se vzhledem k velkému zájmu všech zúčastněných shodli na uspořádání druhé části. V té bychom se měli zaměřit hlavně na praktické příklady využití jednotlivých standardů.


Pavel působí v MoroSystems jako Solution Architect.

Pavel