Konference WebExpo patří již mezi naše každoroční konference. Inspiraci tam nabíráme v oblastech designu, osobního rozvoje i vývoje. Letos jsme do Prahy vyslali Toma, Terku a Adama z brněnské kanceláře a Michala z Hradce.

Jak bys konferenci shrnul(a)?

Tomáš: Při srovnání ročníků s minulým ročníkem je z mého pohledu letošní konference WebExpo 2019 určitě posunem k lepšímu. Organizačně si stále drží vysokou laťku a kvalita přednášek šla nahoru. Letošní ročník byl hodně zaměřen na návrh, design, tvorbu a udržitelnost webových aplikací. Přesně tato témata mě zajímají a většina přednášek tak pro mě byla přínosná. Prostředí pražské Lucerny je skvělé místo pro takovou konferenci a za mě daleko lepší než obvyklá kongresová centra nebo haly.

Terka: Byla jsem na WebExpu poprvé a líbila se mi různorodost přednášek. Bylo tam spousta zajímavých témat, která mě bavila. Pak už je vše na přednášejících – buď umí přednášet a jakékoliv téma může být zábavné nebo je to s přednesem horší a i sebelepší téma pak nezaujme (úsměv) Narazili jsme na oba případy.

Adam: Takisto som sa zúčastnil konferencie prvý krát. Páčila sa mi možnosť výberu, na ktorú prednášku ísť, keďže sa prednášalo myslím na 5 miestach naraz. Bol som účastníkom na prednáškach s rozličným zameraním, spomeniem napr. návrh a UX webových aplikácií, predstavenie viacerých frameworkov ale aj zaujímavosti zo sveta AI.

Michal: Od konference jsem si z nějakého důvodu sliboval o něco více technických přednášek a překvapilo mě tedy, že byla převážně směřovaná na UX. To však rozhodně neberu jako mínus. Praktických přednášek z reálných projektů bylo více než dost a ze spousty z nich jsem si odnesl skvělé nápady.

MoroSystems na WebExpo2019

Jaká přednáška tě nejvíce zaujala?

Tomáš: Zaujalo mě hned několik přednášek. Vypíchnul bych Facilitative Leadership: Guiding teams to success. Přednášející Allisa Briggs hezky shrnula a pojmenovala základní principy ve vedení lidí, a jak jako správný leader můžete svému týmu ‚ulehčit‘ každodenní práci. Dále mě zaujali How to win the hearts of your new users, Bringing personality back to the web, Getting real about UX i další přednášky na téma UX/UI. Na přednáškách bylo hezky popsáno, jak se chovat k uživatelům na vašem webu, jak je zaujmout, jak být zapamatovatelný, a jak své uživatele nenaštvat. Co mě naopak příliš nezaujalo byly technické přednášky s live codingem (např. o animaci na webu nebo o frameworku Next.js).

Terka: Nejvíc se mi líbily přednášky Joa Natoliho, což je UX designér a je to někdo, ke komu vzhlížím. Nicméně zbožňuji i projekty Oobaha Butlera, který se mezi řečníky na WebExpu objevil a byla to vážně zábava. Je odvážný v sociálních experimentech. Dále mě bavili Vitaly Friedman a Samuel Snopko. Záznamy z přednášek už jsou online zde.

Adam: Interview s Oobah Butlerďalej Getting real about UX a takisto Future of computing – Artificial Intelligence’s Impact on Real World Scenarios.

Michal: Je těžké vybrat právě jednu. Jak už vzpomínají ostatní, tak zahajovací přednáška od Oobah Buttler byla do jisté míry až šokující, co člověk s jistou mírou drzosti může dokázat vytvořit. Co se týče praktický přednášek, tak mě zaujala přednáška More Than You Ever Wanted To Know About Resource Hints (Harry Roberts), Designing and building with privacy in mind (Vitaly Friedman) nebo Let’s Animate The Web Without Headache! (Samuel Snopko).

Co jsi vyhrál(a) na konferenci a jak se ti to povedlo?

Tomáš: Bohužel nic (smutný obličej). Ale dostal jsem pár drobností od vystavovatelů a partnerů konference (úsměv)

Terka: Světe, div se, nikdy v životě jsem v žádné soutěži nic nevyhrála… zlomilo se to až na WebExpu – vyhrála jsem od Livesportu hlavní cenu za nejpřesnější tip: programovatelného robota Lego Mindstormshttps://gph.is/1kURzBM Cílem bylo dát co nejpřesnější tip na to, kolik lidí za víkend (v době konání WebExpa) navštíví web Livesportu. Měli jsme jedinou nápovědu – počet návštěv webu Livesport za loňské září. Kdyby vás to zajímalo, bylo to okolo 23 miliónů návštěv.

Adam: Výhru od Notina, ktoré bolo partnerom, mimo iné som dostal množstvo ďalších maličkostí ako backpack, tričko atď.

hra webexpo

Co ti v Praze nejvíce zachutnalo?

Tomáš: Skvělá káva z pražírny Doubleshot, a také nabídka výborných sypaných čajů u stánku LMC. Ale v Brně to máme stejně lepší!

Terka: Výborné čaje od Mého šálku čaje. Z jídla nemám co vypíchnout.

Michal: Jó, čaj byl fakt super!

Jaký je tvůj nejzajímavější postřeh z konference?

Tomáš: Potvrzuje se mi co už vím dlouho. Pokud při používání vaší aplikace musí uživatelé přemýšlet, je to špatně. Nenuťte uživatele přemýšlet.

Terka: Překvapilo mě, jak velkým tématem celé konference byl UX design.

Michal: Když se aspoň trochu chce, tak i potvrzení o používaní cookies nemusí být otravné, ba dokonce může být hravé.