Spring Framework a technologie s ním spojené jsou základem našeho technologického portfolia, které v MoroSystems používáme léta a pořád jsou na špici. Proto jsme samozřejmě nemohli v květnu chybět v Barceloně na sedmém ročníku konference Sping IO. Zhodnotit legendární akci od nás jeli MoroSystémáci z Brna, Hradce Králové i Bratislavy.

Jak se těšili na Spring IO?

Pavel

Na SpringIO do Barcelony jsem se hodně těšil, vždyť co si vlastně přát víc? Konference od developerů pro developery, kde si může člověk kromě přednášek osahat cutting edge technologie i na hands-on workshopech, a navíc v Barceloně? Kde si mám koupit lístek? Jo aha, já už ho mám, včetně letenky a ubytování, paráda.

Marek

SpringIO bola prvá konferencia svojho druhu, ktorej som sa zúčastnil. Očakávania som radšej krotil, pretože posledné dni pred odletom boli sprevádzané negatívnymi ohlasmi kolegov na konferenciu We Are Developers vo Viedni – kam som sa i ja pôvodne hlásil. Avšak už po prílete večer pred zahájením som sa ubezpečil, že atmosféra Barcelony napraví akýkoľvek negatívny dojem zo samotnej udalosti.

Lukáš

Z minulého roku, kdy jsem byl na konferenci GOTO v Amsterdamu, jsem mel laťku nastavenou vysoko a očekával jsem, že to bude minimálně stejné.

Jaké byly první dojmy?

Lukáš

Už při zahájení nám organizátoři řekli, že oproti minulé konferenci se zdvojnásobil počet účastníků, což bylo trochu poznat při organizaci.

Přednášky byly většinou dobře zorganizované, ale občas organizátoři špatně zvolili nejzajímavější téma, což vedlo k přeplnění některé z menších místností. Na druhou stranu se mi dost líbilo, že většina přednášek, na kterých jsem byl, byla od lidí, kteří prezentované věci a technologie opravdu používají a nebyla to pouze přednáška od tvůrců nějakého frameworku, kteří samozřejmě prezentují svůj produkt jak nejlépe to jde. Spousta přednášek byla zaměřena na novou verzi Spring 5.0 (popř. 5.1) a novou verzi Spring Boot 2.0. Většinou byly zajímavé, ale některé věci se na přednáškách opakovaly.

Marek

S Pavlom a Lukášom sme sa prvý krát stretli až v úvodné ráno konferencie. Spoločne sme absolvovali registráciu, po ktorej nás vyzbrojili propagačnými materiálmi. Prednášky prebiehali súbežne v troch miestnostiach, pričom prevládajúcimi témami konferencie boli mikroslužby a reaktívny web s použitím Spring Boot. Mojou snahou bolo získať poznatky a inšpirovať sa v rôznych oblastiach, i okrajovo zastúpených, tejto obľúbenej technológie.

Pavel

Kromě novinek ve zbrusu novém Spring Boot 2.0 mě z přednášek nejvíce zaujaly ty, které se zabývaly praktickými problémy provozování microservice architektury, na které jsem se také nejvíce zaměřil – zejména orchestrace containerů, service discovery, centralizovaná konfigurace, monitoring a agregace logů. Vše se samozřejmě točilo kolem cloudu a hodně kolem Kubernetes, které úplně nebo alespoň částečně adresují všechny tyto oblasti. Asi 2 přednášky se dotkly i relativně nové věci zvané Istio, která ve spolupráci s Kubernetes míří ještě dále a chtěla by být one-stop-shop pro naše micrcoservicí zoologické zahrady.

Co byla největší pecka?

Spring IO Barcelona MoroSystems4

Marek

Najväčší dojem vo mne zanechal Bartłomiej Słota s jeho Dynamic configuration management in microservice architecture with Spring Cloud a Alex Soto s témou KubeBoot – Spring Boot deployment on Kubernetes. Naopak sklamal obsah prednášky Time to graph up with Spring Data Neo4j, ktorý bol prednášajúcim podaný kostrbato a chaoticky.

Pavel

Z prvního dne musím vyzdvihnout přednášku Dynamic configuration management in microservice architecture with Spring Cloud Bartlomieje Sloty z Polska. Výborný speaker, spousta užitečných a praktických informací. Druhý den mě asi nejvíce zaujala How to secure your Spring Apps with Keycloak. Keycloak je na standardech postavené open source řešení pro identity management, autentizaci, autorizaci a SSO. I Thomas Darimont, speaker a contributor tohoto projektu přiznává, že zejména v minulosti bylo u marketingu této záležitosti něco špatně a je relativně málo známá. Pokud ale řešíte správu uživatelů s komplexními požadavky na nastavení oprávnění a autentizaci a nechcete psát vše from scratch, určitě doporučuji se na Keycloak podívat – množství funkcí, nastavitelnost a customizovatelnost vás ohromí.

Lukáš

Pár přednášek, které se mi opravdu líbily:

Junit5 – O nové verzi, která je vydaná po x letech po verzi 4 a obsahuje spoustu nových funkcionalit ulehčujících testování.

Dynamic configuration management – Naprosto skvělá přednáška o dynamické konfiguraci aplikací. Konfigurace je oddělená od kódu aplikace a je možné ji lépe spravovat a v některých případech i měnit za běhu systému.

Kotlin – Jednalo se o více přednášek, prezentujících výhody a efektivitu tohoto jazyka a podporu Springu. Opravdu mě začal zajímat a až bude čas, chtěl bych si vyzkoušet něco napsat.

Continous Deployment of Your Application – Jak samotný název napovídá, přednáška byla o automatickém nasazování nových verzí aplikací, což je něco, co mě nejvíce pálí na našich projektech.

A co jídlo? Dalo se to?

Spring IO Barcelona MoroSystems5

Pavel

Menu na konferenci bylo vskutku vydatné. Tedy až na sponzorské stánky, které mi na konferenci této velikosti přišly poněkud chudé – marně jsem se pokoušel ukořistit náhradu za zapomenutou power banku.

Marek

Počas celých dvoch dní sme sa s chalanmi nechali rozmaznávať cateringom, ktorý výrazne prispel k našej schopnosti ostať pozorní až do prednášok v podvečerných časoch. Od sladkých croissantov, cez rizoto, až po krevetový šalát – nech si človek na tanier nabral čokoľvek, pochutil si. Vytkol by som akurát nízku kvalitu kávy – alebo skôr kávovej polievky.

Stihli jste prozkoumat Barcelonu?

Spring IO Barcelona MoroSystems6

Pavel

Konference byla dost nabitá, proto na město samotné opravdu mnoho času nezbývalo. Stihli jsme jenom známou Zpívající fontánu (asi 100 m od konferenčního centra), katedrálu Sagrada Família alespoň z venku, podívat se na pláž a tu a tam ochutnat výborné tapas.

Marek

Kongresová hala, ktorá bola miestom diania, bola len na skok od magickej fontány, jednej z dominánt Barcelony, vďaka čomu mali o kultúrnu vložku postarané i lenivejší účastníci konferencie. Pokiaľ však mal človek na konci programu chuť, mohol sa ísť unášať uličkami historického centra. Metrom tam bol za pár minút. V opačnom prípade mal možnosť zapadnúť do niektorej z mnohých reštaurácií v okolí, objednať si u Aziatov autentický tapas a zrekapitulovať deň.

Jeli byste na Spring IO znovu?

Lukáš

Celou konferenci bych hodnotil pozitivně a určitě bych ji i přes pár nedostatků doporučil. Místo bylo pro konferenci vybráno dobře, měli jsme i prostor se s přednášejícími pobavit.. Načerpal jsem pár nápadů od zkušených lidí a celou konferenci si užil.

Pavel

Výlet do Barcelony se opravdu vydařil, odjeli jsme bohatší o hromadu užitečných informací a několik fajn zážitků, jenom doprava mohla být lepší… I když díky dopravě si Marek užil Barcelony možná víc, než mu bylo milé.

Marek

Konferencia celkovo vo mne zanechala pozitívny dojem, ako obsahom, tak i organizáciou. Týmito odsekmi som prebil svoj prvý inštinkt urobiť udalosti negatívnu reklamu, aby som mal istotu miesta i budúci rok ;). Určite odporúčam absolvovať túto párkovú slávnosť.

Spring IO Barcelona MoroSystems2