Ještě před vlnou dovolených jsme stihli navštívit konferenci mDevCamp, která je největší svého druhu ve střední Evropě. Nadšenci mobilního vývoje z různých koutů světa se sešli, aby si společně poslechli o novinkách ze světa her, IoT, VR, AR, AI…. MoroSystémáci při tom samozřejmě nemohli chybět a tak jsme Tondu, Michala a Martina z Hradce vyslali až … do Prahy Při návratu jsme je vyzpovídali z dojmů a těšíme se na MoroSnídani, kde s námi budou sdílet ještě víc vývojových novinek.

Jaká byla vaše očekávání? 

Tonda

Těšil jsem se na přednášku Creating VR games in Unity od tvůrce hry Beat Saber. Hovořil o tom, jak celá hra vznikala, dále zmiňoval úskalí vývoje VR her, a to nutnost neustálého nasazování VR brýlí pro testování. Přednáška byla velice zajímavá.

Martin

Konference mDev Camp pro mě byla první konference, která se týkala vývoje a tak jsem na ni jel s velkým nadšením a očekáváním. Ještě před příjezdem jsem byl nadšený z náplně konference, protože slibovala relativně „fancy moderní“ témata jako jsou AR, VR, AI nebo hlasové ovládání.

Michal

Na mDevCamp jsem se vracel po dvou letech plný očekávání a nadšení, právě díky zajímavým tématům přednášek a slibnému dodatečnému programu, který konference slibovala na webu. Většina témat byla založená především na dnešních moderních trendech jako je umělá inteligence, strojové učení, rozšířená a virtuální realita. Mezi dalšími zajímavými tématy bylo bližší představení novinek, které v nedávné době Google a Apple představili.

Které přednášky vás nejvíc oslovily?

Martin

Creating conversational interfaces in iOS byla přednáška, která mě bavila asi nejvíc. Wendy Lu velmi dobře vysvětlila, jak používat služby jako Amazon Lex nebo „konkurenční“ API Applu. Hrozně mě překvapilo, jak jednoduché je v dnešní době zavést do vlastní aplikace hlasové ovládání a dokonce i jak cenově dostupné. Rozhodně je to jedna z věcí, se kterou bych si třeba já sám rád doma pohrál.

ARKit is amazing byla poslední přednáška dne, vedená opravdu sympatickým klukem Brunem (Bruno Muniz), který tak pěkně zakončil mDevCamp. Ukázal, jak pracovat s ARKitem a hlavně zmínil opravdu zajímavé příklady využití jako třeba AR encyklopedie pro mediky, marketingové využití, AR navigace v obchodě nebo tahle apka pro výuku chemie.

Michal

Jednou z přednášek, co se mi jako Androiďákovi líbila nejvíce, byla přednáška o platformě ARCore od Googlu (Add Reality to your App with ARCore). ARCore slouží k vytváření aplikací s využitím rozšířené reality, které uživatele určitě osloví – protože na telefonu není nic zajímavějšího než si hrát s aplikací, která ukáže, jestli se stolek z IKEA do bytu hodí nebo ne. Oproti různým předchozím technologiím využívá tři klíčové funkce – sledování pohybu zařízení, rozpoznání prostředí (velikost, umístění a úhel daného povrchu) a odhad aktuálních světelných podmínek, které ovlivňují zařízení.

Tonda

Jako Android developer jsem nemohl vynechat Room: an SQLite object mapping library. Přednáška byla plná slajdů s ukázkou kódů, kde byly pěkně poznat výhody použití object mapping library. Jako plus vidím dobré napojení na RxJava i LiveData, které umožňuje vznik reaktivní aplikace, což je trend při vývoji aplikací. Room určitě stojí za vyzkoušení.

Odvezli jste si ještě nějaké speciální zážitky?

Tonda

Konference mDevCamp byla zahájena úvodní show na motivy hry Beat Saber, která se doopravdy povedla.

Martin

Začátek akce doprovázel parádní raut, takže jsme hned na startu věděli, že cesta nebyla zbytečná 😄. Úvodní představení akce, moderované Danielem Čechem, byla pecka a hned po ránu nastartovalo příjemnou atmosféru a první krátký shot na téma co je vlastně v současné době nové a „hot🔥“ – samozřejmě se jedná o již zmíněné AR, VR, AI, atd.

Michal

Zajímavým zpestřením byl samozřejmě i doprovodný vedlejší program partnerů v podobě různých soutěží jako například vědomostní kvízy, sestavování algoritmů, rozeznání phishingových stránek nebo hraní fotbálku s ostatními účastníky konference. Za každou z těchto aktivit (ovšem kromě fotbálku 😀) bylo možné získat body v podobě jedné ze tří kryptoměn (https://ex.mdevcamp.eu/). mDevCamp tímto přinesl hru, která simulovala trh s kryptoměnami, s čímž souvisel i vývoj trhu v podobě propadu měny díky poplašným zprávám na Slacku atd. Za tyto měny bylo možné nakupovat věcné ceny od partnerů konference v celkové hodnotě zhruba 300 tisíc, ale samozřejmě byly ceny omezeny počtem a mizely celkem rychle.

5

Co celkový dojem? Jeli byste znovu?

Tonda

Na závěr bych chtěl říct, že na můj vkus bylo moc přednášek věnováno VR, AR a Tensorflow. Čekal jsem více o novinkách ve vývoji aplikací, přístupu k programování, programovacích trendů atd. Můj celkový dojem z konference byl pozitivní.

Martin

Celkově mě konference nadchla. Jedinou věc, kterou bych vytknul je, že se opravdu málo „kódilo“ – kromě Wendy Lu si vlastně nepamatuji, že by někdo v přednáškách něco napsal Live v ruce.

Michal

Když to shrnu kolem a kolem, na pár věcí, které mi trošku kazily dojem (sbalení stánků partnerů, aniž by konference skončila apod.), na mě mDevCamp opět zapůsobil suprově.