V úterý 16.11.2010 se v Praze konala dlouho očekávaná akce Google Developers Day. Stejně jako zhruba dalších 1000 lidí, jsme se na tuto akci vydali a přinášíme vám stručné shrnutí toho, co jsme se dozvěděli na zajímavých přednáškách.

Google se předvedl jako velmi štědrý hostitel, a tak kromě nabitého programu a reprezentativních prostor hotelu Clarion Congress Hotel nabídl všem dostatek jídla, nápojů a tolik potřebného kofeinu za což mu patří velký dík. Organizačně bylo vše na výbornou, a tak ačkoliv nabraly přednášky hned ze začátku malé zpoždění, tak se po obědě vše podařilo vrátit do správných kolejí. Pro všechny byla také připravena relaxační zóna s možností „osahat si“ zajímavé Androidí telefony a tablety, u kterých byla vždy velká fronta (díky patří společnosti Inmite). K tomu všemu byly k dispozici Office hours, kde jste měli možnost si promluvit s Googlery a probrat vaše konkrétní problémy.

[imagebrowser id=5]

Nyní si ale povězme něco k programu, který se soustředil na 4 hlavní témata – HTML5 a Chrome, Cloud computing, Sociální sítě a business a v neposlední řadě Android.

Keynote

Zahajovací keynote byla přesně ve stylu Googlu tak jak ji známe například z Google IO – tedy střídání řečníků, představování největších novinek a rychlé tempo. Mezi ty patří především HTML5 a jeho klíčové vlastnosti, které ale pro nikoho, který se o problematiku zajímá, nejsou tak překvapivé. Ano, viděli jsme opět ukázku canvasu a jeho 3D možností, hezké demo získávání dat z pohybového senzoru v notebooku a drag and drop souborů, ale to už nejsou zas až takové novinky. Ukázka startu aplikace pomocí Spring Roo a GWT byla zajímavá – s těmito technologiemi si již delší dobu tykáme a tak jsme rádi, že v nich Google vidí budoucnost.

Dále jsme se dozvěděli něco málo o Androidu a jeho možnostech a také o tom, že se rychle rozšiřuje počet zemí, ve který lze nakupovat aplikace. Poslední důležitou informací, bylo pár slov o Google Chrome Web Store, jehož myšlenka je velmi zajímavá. Bohužel zůstalo pouze u obecném popisu, ale nic konkrétního jsme se nedozvěděli (což vynahradila přednáška o této technologii).

Practical tips for building a web business

Tato přednáška byla zejména o tom, jaké nástroje jsou k dispozici pro to, abyste mohli rozjet váš business na internetu. Přednášejícím byl Chewy Trewhella. Řeč tak byla především o Google app engine, o jeho možnostech a o tom, že nikdy nebylo jednodušší rozjet vlastní business, protože Google vám poskytne vše zdarma (alespoň do začátku). Dále byla zmínka o analytických nástrojích, které vám umožní sledovat vaše uživatele a zlepšovat pro ně vaše služby.

Novinky v oblasti App Engine

Přednášejícím byl Fred Sauer a povídal o zajímavých novinkách, které byly uvolněny pro Google App Engine. Řeč byla o nových API – Mapper API (technologie MapReduce, která umožňuje zpracovávat velká množství dat) a Namespace API (pro lepší oddělení dat z více aplikací). Dále byla probrána podpora MySQL a další drobné změny. Přednáška to byla velice hutná, takže se na tyto technologie budeme muset podívat podrobněji a prozkoumat jejich možnosti. Spolu s tímto tématem nás napadla otázka – znáte nějaké komerční aplikace běžící na App engine u nás? Dejte nám případně vědět v komentářích.

App engine pro business

Po vydatném obědě a malém odpočinku jsme se vydali na přednášku o app engine pro business. Google přidává podporu pro enterprise aplikace – tedy zejména možnosti platby za služby, konzolu pro kontrolu vašich domén a další související technologie. Otázkou je, kdy se ho dočkáme u nás. Přednášejícími byli Patrick Chanezon a Simon Meacham.

Web apps on the Chrome Web Store

Po další pauze, kterou jsme využili na prozkoumání androidích telefonů a tabletů, jsme se vrhli na přednášku o Chrome Web Store, který vzniká především kvůli stále připravovanému Google Chrome OS. Přednášel Paul Kinlan. Google Chrome Web Store bude sloužit jako rozcestník pro webové aplikace, které budete moci „instalovat“ do prohlížeče Chrome a do Chrome OS. Instalovat v uvozovkách, protože se nebude jednat o plnohodnotnou instalaci, ale pouze o stažení manifestu, který bude obsahovat informaci o vaší webové aplikaci a který na ni uživatele odkáže. K dispozici samozřejmě bude platební model a další vymoženosti známé z Android marketu (komentáře, ikony atd.)

Aplikace pak bude moci využívat lokální datastore Chrome prohlížeče pro ukládání dat a tento datastore pak budete moci sdílet mezi prohlížeči, či mezi více Chrome OS skrze zmiňované manifesty. Lokální datastore sdílet nepůjde – každý prohlížeč bude mít vlastní. Jak je vidět, technologie to je velice zajímavá a dočkali jsme se i velice hezké ukázky aplikace, která již tento systém používá – je tedy na co se těšit. Bohužel opět nevíme, kdy se daná technologie objeví u nás – v USA by se tak mělo stát příští rok.

Minigugcamp

Na závěr jsme se rozhodli, že navštívíme minigugcamp, kde se prezentovaly zajímavé projekty, které vznikly u nás a které využívají Google technologie. K vidění byly aplikace pro Android, aplikace využívající Google Docs či velmi zajímavý projekt využívající Google Earth pro analýzu somálského pobřeží vzhledem k pirátským útokům. Porota vyhodnotila jako nejlepší poslední zmiňovaný – s tímto rozhodnutím jsme se také ztotožnili.

Závěr

Závěrečná keynote se nesla v duchu vyhlašování soutěží a poděkování účinkujícím. I my se přidáváme s poděkováním Googlu a musíme konstatovat, že letošní Google Developers Day se opravdu vydařil a že se rádi zúčastníme i napřesrok. Dozvěděli jsme se spoustu užitečných informací, jejichž vstřebávání nám zabere pěkných pár bezesných nocí ;) .

Dejte nám vědět v komentářích, co se vám líbilo a které jiné přednášky vás zaujaly – rádi si je pak pustíme ze záznamu, který jak doufáme brzy vyjde (jsou nahrávány postupně sem).