Lukáš je s námi již více než pět let. Pracuje na pozici Java Developer, ale v rámci vývojových týmů funguje také jako team leader. Několik let pracoval na projektu eBay i jako software architekt a technický garant řešení back-endových částí projektu. Mimo to se věnuje vedení juniorních developerů a ve společnosti funguje jako technical leader. I Lukášovi jsme se rozhodli položit naše otázky. Pokud Vás zajímá jeho příběh, přečtěte si jej v naší Culture book.

Na čem zrovna teď děláš?

Primárně pracuji na projektu pro českou a slovenskou pobočku AXA, kde vyvíjíme re-designovaný portál pro několik jejich produktových linek. I přes to že jsem back-end developer, tak aktuálně pracuji převážně na front-endu. Vyvíjím UI aplikace v Reactu, které pobeží na Liferay serveru. Náplní mé programátorské práce je načtení dat z back-endu a poskládání nastylovaných komponent do konečné podoby UI aplikace. Kromě toho mám v týmu na starosti mentoring junior developerky, která pracuje na stylování. Sekundárně se ještě věnuji vývoji našeho firemního pluginu EasyMind, který slouží k vytváření myšlenkových map přímo v Atlassian Confluence.

Pracuješ na něčem i ve volném čase?

Samozřejmě se vzdělávám i ve volném čase, to je v tomhle oboru nutné pořád. Snažím se držet si přehled i v oblastech mimo svou specializaci, ale to je vzhledem k obrovskému množství technologií dost obtížné.  Pracuji také na vlastním projektu, který bude sloužit na hodnocení juniorských jazykových kurzů. Odpočívat se ale musí, takže rád jezdím na kole, hraju badminton a věnuji se amaterskému focení, převážne street fotek.

Řekni mi něco o své práci – co tě inspiruje a baví?

I přesto, že se považuji za introverta, tak je pro mě strašně důležitá komunikace s lidmi nejenom v týmu ale i kanceláři. Takže mě baví když pracuji s komunikativními lidmi, kteří nejsou znudění ze své práce, baví je to stejně jako mě a šíří kolem sebe pozitivní energii. Je pro mě taky důležité, aby moje práce dávala smysl. Pokud dělám něco, co má svůj význam, a ja vím, že to bude užitečné, tak mě to inspiruje, posouvá dál a nutí mě to dělat svou práci jak nejlépe umím.

Jsi ve skupině, kterou nazýváme Knowledge leads? Co tam děláš, o čem to je?

Je to skupina složená ze zkušených lidí ve firmě (vývojáři, testeři, sw architekti, …), kteří mají za úkol sjednocovat technologicky a procesně veškerý vývoj ve firmě. Například minulý rok jsme upravovali naši znalostní bázi, aby byla aktuální a použitelná pro všechny kolegy i přicházející nováčky. Pomáhali jsme navrhovat technologické řešení na některých projektech, vybírali jsme konference, které nás mohli vědomostně posunout dál, nebo jsme se snažili zjednodušovat celý vývojový proces. Já osobně jsem měl za úkol sjednotit popsaný proces code review ve znalostní bázi. Psal jsem také článek o rektivním programování ve Springu na náš blog a připravoval jsem MoroSnídani na zajímavá témata z konference, které jsem se zúčastnil. Obvykle se většinou zaměřuji na témata spojená s urychlením procesu nasazování aplikací na testovací servery nebo automatickou statickou kontrolu kódu.

Jaká nejzábavnější věc se ti nedávno stala?

No, u nás v kanceláři se pořád něco děje, takže je dost težké vypíchnout jednu věc. Ale co si tak pamatuji, tak jsem se dost smál nad jedním (dosud nezveřejněným) videem, které vzniklo na jedné z našich firemních akcí.

Na co se teď v nejbližší době těšíš?

Kromě toho, že se těším na týdenní dovolenou na lyžích, tak se určitě teším na první release pluginu EasyMind od doby, kdy jsem na tomto projektu začal pracovat. Ještě se teším, že pojedu na nějakou konferenci. Sice zatím nevím kam pojedu, ale určitě bude super jako každý rok.

Co je podle tebe úplně nejlepší na MoroSystems?

Lidé. Jsou to jednoznačně lidé, se kterými buď pracuji nebo se kterými se třeba jen potkávám v kancelářích. Pořádáme spoustu mimofiremních aktivit (badminton, hraní deskovek, filmové večery, bruslení, lyžování v Rakousku, atd.), a to mě prostě baví. Je super pracovat ve firmě, ve které si se spoustou lidí rozumím, a každý je ochotný kdykoliv pomoci.