Amsterdam je považován za město neřesti – kam jinam tedy vyrazit na IT konferenci? My se tam vydali v polovině června, abychom se zúčastnili konference GOTO Amsterdam 2019.

Akce se konala přímo v centru metropole v nádherných prostorách Beurs van Berlage – architektonickém skvostu z konce 19. století, kde mimo jiné proběhla i civilní svatba současného nizozemského krále. Byla to vítaná změna oproti sterilním kongresovým centrům a multikinům, na která jsme zvyklí z ostatních konferencí. Organizace byla špičková, díky omezenému počtu účastníků (cca. 900) prakticky neexistovaly fronty a nebyl problém se dostat na libovolnou přednášku.

YouTube player

Den první

Úvodní keynote obstaral Bruce Dickinson. Asi málokdo by čekal, že řečníkem na IT konferenci bude frontman heavymetalové legendy Iron Maiden, ale Bruce je mužem mnoha povolání. V přednášce s titulem „Turning Your Customers into Fans“ povyprávěl o svém životě (a že toho zažil opravdu hodně) a tom, jak si v businessu budovat se zákazníkem obdobný vztah, jako má s fanoušky své kapely. Zákazník totiž od vás může kdykoliv odejít, fanoušek neodejde nikdy. Vyslechli jsme plno historek ze života kapely, z osobního života, z letecké kariéry i z jeho podnikatelských počinů. Víte třeba, že Bruce pracoval jako pilot Boeingu 757 pro britskou charterovou společnost a na turné s kapelou si bral neplacené volno? Nebo že rozjel vlastní pivovar, byl marketingovým ředitelem v letecké společnosti a nyní vlastní velkou firmu na opravu dopravních letadel?

goto1

Pak už ale byl čas na odbornější přednášky. Eric Johnson, velmi charismatický a zábavný člověk z Amazonu, předvedl, jak využít AWS infrastruktury pro práci s IoT. Zaměřil se především na zpracování podnětů od koncových bodů pomocí AWS API Gateway a AWS Lambda. Součástí bylo i vytvoření malé demo aplikace, kde kliknutí na fyzické tlačítko umožňovalo hlasovat o úrovni přednášky. Možná jde o relativně úzce zaměřený use case, ale pro některé projekty, které v Moro děláme, se nám to může hodit.

Další přednášku měl Ken Mugrage o „Modern Continuous Delivery“, ale nic moc nového jsme se nedozvěděli. Ne, že by obsah přednášky a přednes byl špatný, ale spoustu myšlenek a informací byla už řečena a přednášena na dřívějších konferencích. Ještě o trošku horší obsah měla přednáška od Mika Amundsena s názvem „Discovering RESTful Web Microservices: A Traveler’s Guide„, kde v podstatě chyběla jakákoli myšlenka a celá přednáška byla pojata jako příběh, který velice zdlouhavě popisoval všem známé informace.

Velice nás zaujala další přednáška, která sice neměla žádný přínos co se týká vývoje, ale téma bylo velice zajímavé. Jednalo se o přednášejícího Sama Aarona, který představoval nástroj na programování a živé přehrávání hudby pomocí Sonic PI  (dělal i DJje na závěrečné party). Měl i zajímavé zkušenosti s dětmi (8, 9 let), které učil, a říkal, že takový nástroj je ideální pro vzbuzení zájmu o programování mezi teenagery.

goto2

Inspirativní řeč měli také Marcin Pakulnicki a Han Markslag z ING – tedy největší holandské banky a jednoho z největších bankovních domů v Evropě. V ING se v roce 2016 rozhodli radikálně překopat strukturu organizace a popovídali, jak to u nich od té doby funguje. Zrušili hromadu dosavadních rolí v týmech, zredukovali je jen na pár nejzákladnějších a přešli na tzv. Spotify model (asi tušíte, která firma s tím přišla jako první). Ve stručnosti představili teorii, jak Spotify model funguje, a pak se věnovali jejich zkušenostem – kde se spálili a co naopak funguje dobře. Bohužel často bylo znát, že některé věci mohou fungovat jen díky pozici ING na trhu (benevolentní rozpočty, zástupy kvalitních uchazečů), ale celá řada poznatků je aplikovatelná i u „klasických“ IT společností.

Pokud vás zajímá fungování čínských technologických firem, s některou z nich spolupracujete nebo se chystáte expandovat na obrovský čínský trh, tak by vás jistě zaujala Christina Boutrup se svojí přednáškou „Extreme Digitalization in China“. Podrobně popsala specifika čínského trhu. Jedním z nich je aplikace WeChat, která funguje jako skupina sociálních sítí a Číňané již dokonce neinstalují aplikace z Google Play nebo App Store – nainstalují pouze WeChat a do něho už existují „subaplikace“ pro všechny myslitelné potřeby uživatelů. Zajímavostí je i to, že ikdyž WeChat začal kopírováním existujících aplikací (což Číňané mimochodem neberou jako něco špatného – mají to ve své kultuře), tak dnes naopak Mark Zuckeberg veřejně přiznává, že se u některých novinek inspiruje u WeChat. Pokrok čínských technologických firem je i o specifickém pracovním nasazení – svou pracovní dobu označují kódem 996 (od 9 ráno do 9 večer, 6 dní v týdnu). Kupodivu Christina vůbec nezmínila systém sociálního kreditu, o kterém slýcháme ze všech stran a který se má v Číně spustit příští rok. Po skončení na to byla tázána a přiznala, že fungování chystaného systému je tak velké tajemství, že ho musela záměrně vynechat, protože ona sama o tom vlastně skoro nic neví.

Poslední přednáška, která nás první den zaujala, byla „Keeping Up with Java“ od přednášejícího Sandera Maka. Spousta prezentovaných informací už byla známá, ale minimálně zmínka o JShell (interprete java kódu), který je součásti JDK od verze 9, HttpClient, který je součástí Javy a některé rozšíření streamů a práce s listy byla přínosná.

goto3

Den druhý

Po zkušenosti z prvního dne bylo velmi lákavé zúčastnit se povídání Erica Johnsona na téma „Attitude of Iteration“. Narozdíl od jeho předchozího příspěvku se nemluvilo o AWS, ale o životě a o tom, jak čelit výzvám a jak je důležité se s nimi vždy poprat. Eric výzvám čelí denně, protože se narodil s postižením – na každé ruce a noze má jen jeden prst (a stejně je na tom i jeho matka, bratr a část jeho dětí). Těžko se to popisuje, ale ten chlapík vyzařuje plno optimismu a umí ho nalít i do svého okolí. Nic pro něho není problém, všechno má své řešení a o všem dokáže velmi vtipně vyprávět. Doporučuji ke shlédnutí.

První zajímavá technická přednáška byla od přednášejícího Graeme Rocher a týkala se představení Micronauta. Jedná se o lightweight framework pro psaní microservice. Popisoval hlavně rozdíly oproti springu. Celkem zajímavá alternativa, která přináší např tyto výhody – velice rychlý serverless start, oproti springu se snaží nedělat témeř žádné veci za runtime, snaží se vyhýbat reflection cache, protože je strašně náročná na běh, vše se snaží dělat při kompilování (např kontrolu autowrite). Doporučují shlédnout a vyzkoušet.

Přínosná byla i přednáška od Matta Brunta o bezpečnosti webových aplikací. Mluvil o tom, že 52% všech UI útoků je typu XSS, 86% opravených chyb na prohlížečích bylo na XSS minimalně nějak napojeno a tudíž je potřeba tento typ utoku vice resit. Doporučuju shlédnout.

goto4

Závěrečnou keynote obstaral Jaideep Bansal s malinko nevšedním tématem elektrifikace himalájských vesnic. Jaideep vede organizaci, která si dala za cíl vybavit nepřístupné vesnice osvětlením a základní IT technologií. Technicky nejde o nic převratného – na osly se naloží solární panely, baterie a jde se do hor. Během jednoho dne takto zvládnou elektrifikovat celou vesnici a instalovat žárovku v každém domě. Kromě 3W žárovek instalují do každé vesnice i „offline“ internet – na disk ve městě nahráli kompletní wikipedii a výběr z TEDu. Disk je pak přes wifi dostupný v celé vesnici, a dokonce pomocí wifi spojují vedlejší vesnice, kde doteď fungovala komunikace jen pomocí pěších poslů. Díky tomu je možné udržet mladé lidi ve vesnicích a naučit je i základy IT.

A pak už následovala závěrečná party. Kromě hromady jídla a pití ji oživil Sam Aaron, který naživo „kódoval“ hudbu. Ve svém vlastním programu Sonic PI dokáže opravdu psát elektronickou hudbu před očima posluchačů a ihned ji přehrát. Měl o tom i přednášku viz. Den první.

goto5

Shrnutí

Organizace šlapala výborně, ale konference byla mírným zklamáním po obsahové stránce. Možná to bylo smůlou na výběr přednášek, ale subjektivně nesplnila vysoká očekávání. Zejména techničtější přednášky nepřinesly většinou nic inovativního (proto ani nejsou zmíněny výše). Naopak netechnické přednášky (a keynotes) byly většinou velmi zajímavé – sice si z nich neodnášíme konkrétní kroky, jak inovovat náš software, ale některé myšlenky nám určitě pomůžou zlepšit osobní i pracovní život. A poznámka nakonec – pokud vás cokoliv zaujalo, tak se podívejte na GOTO YouTube kanál – většinu zmíněných přednášek tam najdete zdarma ke shlédnutí.