Stejně jako minulý rok, ale tentokrát skoro o měsíc dříve, jsme měli možnost navštívit Google Developer Day. Pro letošní rok Google rozšířil počet měst, ve kterých se tato událost konala na rovných 8 a i na Prahu se naštěstí opět dostalo. V následujícím shrnutí vám chceme přiblížit naše dojmy z přednášek, které jsme navštívili.

Akce se opět konala v kongresovém hotelu Clarion Congress Hotel – jeho zaměstnanci se postarali o bezproblémové občerstvení, ačkoliv když se chce občerstvit 1000 lidí, není jednoduché se v této skrumáži zorientovat. Program dne byl rozdělen do 5 přednáškových místností (o jednu více než minulý rok) s zaměřením na jednotlivá témata – Android, Cloud, Chrome & HTML5, Misc a Geo & Social.

Jako bonus byl připraven prostor pro prezentaci novinek ze světa smartphonů a také tabletů s Androidem. Kromě klasických výrobců jako Samsung, HTC a Sony Ericsson se tu objevil i Huawei, Acer a Lenovo. Moc se nám líbily tablety od Samsungu – mají opravdu perfektní displaye a odezvu, takže kéž by byly jen levnější. Od Lenova zde byly na ukázku jeho nové tablety slibující dostatek výkonu a kvalitu Thinkpadů – uvidíme. Neméně zajímavé (hlavně cenou) jsou pak telefony a tablety od společnosti Huawei – ta zcela určitě ukousne velký podíl na našem trhu. V tomto showroomu jsme si také mohli zalétat s quadcopterou říditelnou přímo z vašeho Android zařízení, nebo si utopit v připraveném akváriu dva vysoce odolné telefony s půl hodinovou výdrží pod vodou (jeden z nich byl myslím Samsung).

V neposlední řadě tu pro nás byla připravena Google TV a také možnost virtuálně se proletět kdekoliv na světě pomocí Google Earth a asi 6 obrazovek, které byly synchronizovány tak, aby se vás pokusily vtáhnout do prostoru. Pohyb se pak ovládal zajímavým všesměrovým joystickem.

Keynote

Úvodní prezentace se nesla plně v duchu úspěchů Googlu na jeho hlavních bitevních polích – tedy Androidu, Chrome a HTML5, App Engine, Map, Google Plus a Web store. Na začátek jsme se podívali do historie a byly nám zrekapitulovány hlavní milníky technologií posledních 21 let. Vše se točilo okolo toho, že všichni jsme strůjci pokroku a jsme to právě my, kteří musíme posunout technologii dál (push forward jsme slyšeli asi 10x).

Android neustále roste (až se to snad ani nechce zdát, že by bylo možné dělat tolik aktivací denně – ale jen tak dál). Podle Google je důležité aby vývojáři dělali další skvělé aplikace, tak aby celá platforma rostla i nadále takovým tempem jako doposud. Na pódiu se také objevil tvůrce aplikace Sleep as an Droid Petr Nálevka a pohovořil o jeho aplikacích, které jsou bezesporu zajímavé a mají neotřelé myšlenky.

Podobně je na tom i HTML5 – Google stále udržuje tempo růstu možností, které HTML5 nabízí hlavně ve spojení s jeho prohlížečem Chrome. Mluvilo se tedy o HTML5 offline, web GL (ukázka možností tohoto propojení prohlížeče a grafické karty je opravdu okouzlující), použití audio vstupu do vašich stránek a také například web intents (obdoba intents v Androidu – možnost interní komunikace jednotlivých webových aplikací).

Chrome web store byl zmíněn pouze krátce – prý má jíž 2 miliony uživatelů a toto číslo neustále roste. Zhlédli jsme také ukázku Youtube 3D s papírovými brýlemi (anaglyf – každý je měl vtipně schované pod židlí).

Dále nám byly představeny nové možnosti Google Maps – zajímavé pak bylo zejména propojení s WebGL, kdy se v určitých městech zobrazují obrysy budov a dokonce jejich reálné stíny. Celé procházení mapami je díky této technologii také plynulejší (zejména při zoomu, či při přechodech do Street view, které bylo také celé přepsáno z Flashe do WebGL). Škoda je, že WebGL zatím nefunguje pod Linuxem (prý pouze s Nvidia kartami).

Předposlední zastávkou po Google technologiích byl App Engine. Ten prý hostuje více jak 200 tisíc aplikací s dostupností 99,95% – klobouk dolů. Google se také snaží přinést co nejvíce novinek – mezi ně můžeme počítat podporu SQL, kterou uvítá určitě hodně vývojářů.

A úplně poslední zmiňovanou technologií byl samozřejmě Google Plus. Do Google+ se prý již zaregistrovalo 40 milionů uživatelů. Mezi největší přednosti jsou zařazeny circles a hangouts. Zatímco s prvním již přispěchal i Facebook, druhá funkce zatím trochu postrádá smysl, protože já určitě nepatřím mezi lidi, kteří na sebe potřebují mávat přes videokameru svého notebooku (ačkoliv je to prý cool) – na druhou stranu nabízí tato funkce možnosti sdílení dokumentů mezi účastníky, což může být do budoucna i díky API zajímavé.

These Aren’t the Sites You’re Looking For: Modern HTML5 Web Apps

Přednáška pod taktovkou Ilmari Heikkinena se nesla v duchu doporučení tvorby HTML5 aplikací. Podle něho jsou k tomu, aby byla aplikace úspěšná nutné následující věci:

  • tight focussnažte se uživatele vtáhnout do děje, interagovat s ním
  • nice things – nabídněte mu líbivý vzhled
  • experience – pro uživatele musí být zážitek dělat s vaší aplikací
  • easy to use – žádné přihlašování a když už, tak pomocí OpenID

Další jeho doporučení vedla k hojnému využívání JS frameworků, vytváření různých layoutů pro různá zařízení (mobily, tablety, …), ukládání stavů aplikace tak, aby se mohl uživatel jednoduše vracet. Dále pak k usnadnění stahování a ukládání souborů z vaší aplikace pomocí HTML5 prvků pro drag&drop. Je třeba také vyvíjet aplikace, které podporují offline režim – ideálně pak ve spojení s Chrome Web Store (Ilmari zmínil zajímavý nástroj AppMator pro automatické vytvoření manifest souboru Web Storu pro vaši webovou aplikaci – jediná překážka je pak 5ti dolarový poplatek za vstup do Web Storu). V neposlední řadě také zmínil možnost vytváře desktop notifikace (které jsou z mého pohledu velice užitečné) a využívat v hojné míře možností CSS3 (transitions atd.).

Excellence in the Android User Experience

Nevím jak se to seběhlo, ale pak jsem se ocitl na této přednášce, která přetáhla svůj hodinový formát – byl jsem za to velmi vděčný. Přišel jsem totiž již na samotný závěr, kdy se probírala studie Androidí aplikace OvuView (pokud neznáte, pak vězte, že se jedná o aplikaci pro hlídání ovulace). Samotná aplikace je moc hezky udělaná a její autoři mluvili především o problémech se kterými se při vývoji setkali. Zajímavý mi přišel názor na horizontální scrolování, které mají moc hezky vyřešené. Také jejich pojetí grafů je nezvyklé a velice dobře použitelné. Jejich doporučení lze shrnout do následujících bodů – využijte drag&drop, používejte skinování (alespoň jednoduché), nabídněte widgety a umožněte uživatelům sdílet výsledky. Až bude záznam, určitě doporučuji ke zhlédnutí.

Working Off the Grid: HTML5 Offline

Po vydatném obědě jsem se šel podívat na přednášku o HTML5 offline – opět pod vedením Ilmari Heikkinena. Ten nás seznámil s možnosti, které jsou k dispozici pro práci v offline režimu. V současnosti existují dvě možná úložiště, do kterých můžeme směrovat data:

  • local storage – pro ukládání objektů (String – obvykle JSON), které budou dostupné i po restartu prohlížeče
  • session storage – stejné možnosti jako první, ale dostupné pouze do vypnutí prohlížeče

Tyto dvě úložiště podporují již všechny nové prohlížeče (ano i IE – verze 8+). K těmto dvěma přibyla ale i třetí možnosti a tou je Indexed DB – ta umožňuje ukládat dvojice klíč – hodnota. Zatím ji ale podporuje pouze Chrome a Firefox.

VC Panel: Entrepreneurship, Incubation and Venture Capital

Tento zajímavý počin – tedy panelovou diskuzi na téma investic jsem navštívil hlavně ze zvědavosti. Nakonec jsem ale nelitoval – kromě obecných frází, které slýcháme všude kolem nás (nesmíte se bát, musíte tvrdě dřít apod.) jsme se dozvěděli i zajímavé zákulisní informace ze světa investic. Hlavní hvězdou zde byl samozřejmě Michael Rostock – Poplar (známý Mr. Sorry z Dne D), který svým přístupem a názory na sebe dokáže strhnout pozornost („pokud má člověk žádající o investici ženu a dítě, nemám o něj zájem – pokud tedy nemá chápavou ženu„). I další dva řečníci – Lukáš Hudeček (StartupYard) a Vít Vrba (Webnode) přinesli dostatek zajímavých postřehů. Určitě doporučují ke zhlédnutí, jakmile bude k dispozici záznam.

Ignite, a Series of Lightning Talks

Zakončení Google Developer Day bylo opravdu brilantní – série 5ti minutových přednášek, jejichž autoři měli pouze 15 sekund na jeden z jejich 20ti slidů. Mezi přednášejícími byl David Grudl, Michal Šrajer a Dan Franc. Nejen těmto jmenovaným, ale i všem ostatním je třeba vzdát hold – jejich načasování a obsahy přednášek pobavily a oslovily opravdu všechny v sále. Jakmile bude dostupný záznam, určitě neváhejte a zhlédněte ho – EDIT: záznam najdete zde.

Závěr

Co říci závěrem? Prvně chceme poděkovat Googlu, že nezapomíná na Českou republiku a že ji vidí jako důležitou zemi pro rozvoj svých služeb (ačkoliv možnost prodeje aplikací pro Android zde stále není, ale prý se na tom tvrdě pracuje). Dík patří také všem přednášejícím a organizátorům – hlavně pak těm z české strany, že do Prahy dostali tuto konferenci a umožnili nám se zblízka podívat do Google světa (a na zajímavé technologie a hardware).

Vše ohledně GDD hledejte na Twitteru pod tagem #GDDCZ a také v tomto dokumentu, který založil Michal Šrajer pro sběr fotek a všeho ostatního ohledně GDD.

Budeme se těšit snad i za rok a doufáme, že Google neztratí tah na branku a nabídne nám další zajímavé novinky. Sdělte nám v komentářích, co se vám líbilo/nelíbilo na Google Developer Day 2011.