Devoxx v Krakově je konference, kterou si nikdy nenecháme ujít. Široký záběr témat (nejen) z Java světa, možnost poslechnout si novinky a inspirace jsou na Devoxxu každoročně už jistotou. O tom, jaké to letos bylo a o své zážitky se s námi podělili Miloš a Zdenda z brněnské kanceláře a dva Honzové z Hradce.

Jaká byla vaše očekávání od konference?

Miloš: Loni jsem se nikam do světa nedostal, a tak jsem se na konferenci těšil. Konference beru jako možnost rozšířit si obzory, poznat lidi a nakopnout se od dalších nadšenců.

Honza D.: Minulý rok jsem byl na Geeconu, rovněž v Krakově, takže jsem věděl jaké krásné město mě čeká. Věděl jsem, že přednášky jsou více méně podobné jako na Geeconu, avšak Devoxx je situovaný ve větších a hezčích prostorech. Na konferenci jsem se těšil tolik, že mi ani zlomená noha den před odjezdem nezabránila zúčastnit se této konference.

Honza Č.: Od konference většinou očekávám seznámení s novinkami v java/IT světě a to se Devoxxu výborně daří. Mají široký záběr, kvalitní speakery i zajímavá témata…doporučuji!

Zdeněk: Devoxx v Krakově pro mě byla první konference za dobu, co jsem v Moru. Měl jsem zákulisní informace, že konference je dobře organizovaná a přednáší na ní kvalitní speakeři. Před odjezdem jsem lehce projel spektrum témat, která pokrývala hodně oblastí, a o to víc jsem se těšil.

1

Co vás nejvíc překvapilo?

Miloš: Různá kvalita přednášek a přednášejících. Když jsem pár let zpátky byl na Liferay konferenci v Něměcku, byla pro mě skoro každá přednáška WOW. Ale na Devoxxu byly super přednášky, ale i takové, které jsem vůbec nepochopil nebo přenášející nedokázal zaujmout.

Docela dlouho jsme se klukama bavili o přednášce jednoho týpka, který popisoval, jak svoji tříletou dceru uvedl do světa IT. Doporučuji se podívat na hračku Cubetto ;).

Honza Č.:  Nejvíc mě překvapil chlapík, přednášející o tom, jak strávil čtyři roky svého života otrockým přepisem DOOM 3 z C++ do Javy.

Honza D.: Líbilo se mi, že současně běželo 5 vláken přednášek, takže si člověk vždy vybral něco, co ho opravdu zajímá. Dále oceňuji bohatý doprovodný program v podobě stánků, herního video koutku, výborné zmrzliny nebo možnosti vyzkoušet si virtuální realitu.

Zdeněk: Rozsah tématických oblastí, kde si každý mohl vybírat v jeden moment až z pěti různých přednášek, takže každý si musel najít to svoje. Kvalita jednotlivých témat byla různá dle prezentačních schopností jednotlivých speakerů, každopádně z každé navštívené přednášky jsem si něco odnesl.

3

Podařilo se vám poznat i Krakov?

Miloš: Před odjezdem mi spoustu lidí říkalo, jak je Krakov hezké město. A měli pravdu. Sice jsme neměli moc času na pendlování po městě, ale večer po přednáškách jsme vyrazili alespoň na pivo. Poslední večer jsme to s kulturou chtěli vzít pořádně od podlahy, ale po cestě do centra nás zastihl pořádný liják, a tak jsme se museli schovat a kam jinam než do hospody :)

Honza Č: Nakonec se nám podařilo i trefit na ubytování a zaparkovat, čímž jsme poznali značnou část Krakova :) Pěší výlet nám bohužel zkomplikoval večerní slejvák.

Honza D: Krakov jsem poznal na loňském Geeconu a mrzelo mě, že si nemohu toto krásné město se zlomenou nohou projít. Takže jsem se musel spokojit s poznáváním hospůdek v okolí hotelu, což bylo samozřejmě taky fajn.

Zdeněk: Sice nebylo tolik času Krakov pořádně prochodit, ale minimálně hospodskou kulturu jsme poznali dokonale. Město má velmi pěkné centrum a je živé podobně jako Brno.

4

Jeli byste na Devoxx znovu?
Miloš: Už po cestě zpátky jsme se Zdendou hodnotili konferenci a shodli jsme se na tom, že konference splnila naše očekávání a rádi pojedeme za rok znovu. Obrovská výhoda Devoxxu je široký záběr témat, kde si každý najde to svoje – od architektury aplikací, přes JVM jazyky, security, moderní web, big data, kontejnery až po povídání o firemní kultuře. V telefonu jsem měl pár poznámek, co jsem chtěl vyzkoušet na projektu a povedlo se. A když se nevracet na Devoxx jako takový, tak alespoň na perfektní snídaně do naší oblíbené kavárny.

Honza D.: Rozhodně ano. Oproti Geeconu je to v lepších prostorách, 5 vláken přednášek a skvělí speakeři, jako třeba můj oblíbený Developer, wizard a anarchitect Jarek Ratajski nebo speaker, který dokázal říct asi 300 slov za minutu a přes to jeho přednáška byla zábavná a přínosná, Venkat Subramaniam.

Honza Č.: Rozhodně ano. Devoxx má široký záběr napříč IT světem a díky tomu umožňuje každému výběr toho nejzajímavějšího. Za mě např. přednášky týkající se výkonnosti JVM na různých architekturách nebo řízení flow pomocí BPMN.

Zdeněk: Za mě jednoznačně ano. Devoxx je velmi dobře organizovaný, během dne člověk může stihnout klidně kolem 8 různých přednášek a rozhodně u toho netrpí hladem. Město jsme nestihli prochodit, takže rezervy v tomto směru máme velké. :) Pro zajímavost k Milošovým tématům přidám pár konkrétních – Serverless or Serverfull, States vs events, Thinking Architecturally, Jakarta EE, Test Driven Development, Angular 5 best practices, Java Performance, Spock vs JUnit 5, Go Kotlin Go a mnoho dalších.

MoroSystems: Devoxx 2018