Tag

BankID

Bankovní identita: Jak BankID oživuje digitální komunikaci mezi státem a občany ČR

Převzato z časopisu IT Systems, vydání 3/2021

Přestože se ve světle informací ze světa státního IT musí srdce každého člověka pohybujícího se v daném segmentu svírat, vzniká v rámci Česka zajímavá iniciativa, která má rozhýbat stabilní vody komunikace státu, jeho občanů a dalších subjektů. Touto iniciativou je postupné spouštění bankovní identity (BankID), která má šanci výrazně zjednodušit ověření skutečné identity jednotlivce. Zajímavá je o to více, že se jedná o další fintech produkt, jenž má přímý dopad na kvalitu digitálního života v České republice. Pojďme se v článku blíže podívat, co vše může bankovní identita přinést nám občanům a jaké možnosti využití nabízí i firmám.

Kde se vzalo BankID

Pokračovat ve čtení →

Bankovní identita – 5 faktů o BankID, o kterých jste možná nevěděli

Začátkem roku 2021 začala v rámci Česka vznikat zajímavá iniciativa, která má rozhýbat stabilní vody komunikace státu, jeho občanů a dalších subjektů. Touto iniciativou je postupné spouštění bankovní identity (BankID), která má šanci výrazně zjednodušit ověření skutečné identity nás všech. Jakožto významný hráč na poli FinTech řešení jsme se neváhali zapojit a MoroSystems je aktuálně jedním z partnerů projektu Bankovní identita.

Co to je bankovní identita a v čem nám pomůže?

BankID (eID) je forma elektronické identifikace, která má za cíl být stejně důvěryhodná jako klasické formy autentizace – tzn. občanský průkaz či pas. Digitalizace lidské identity ve světě jedniček a nul je čím dál tím důležitější nejen u nás a přesto, že jsme zejména u nás v Česku stále na hraně digitálna, tato potřeba roste i zde. Stejně tak víme, že současné pokusy prozatím nezaznamenaly větší rozšíření a využití digitalizace v praxi.

Průkopníky v oblasti bankovní identity jsou severské země, které jako jedny z prvních začaly zavádět tuto formu ověření. Za to, že si výhod bankovní identity budeme schopni užívat i u nás musíme poděkovat snažení českých bank, které jsou v česku vnímány jako velmi důvěryhodné. To může výrazně pomoci v rozvoji a rozšíření jejího využívání. Banky samy pak nad rámec poskytování autentizace a informací mohou nabízet služby zaručeného elektronického podpisu či další zajímavé služby. Zjistěte jaké jsou konkrétní případy využití a jak BankID usnadní život lidem i práci organizacím?Pokračovat ve čtení →

MoroSystems © 2006 - 2015 Vsaď na Javu.cz je firemní blog společnosti MoroSystems

Nahoru ↑