Letos naši dva frontendisté (Tom z Brna a Evka z Bratislavy) navštívili konferenci Angular Connect až v dalekém Londýně. Konference se konala v konferenční budově Queen Elizabeth II Centre, která se nachází v historickém centru Londýna hned vedle proslulého Westminster Abbey.

Angular Connect MoroSystems

Jaký je tvůj nejzajímavější postřeh z konference?

Tom

Všechno bylo skvěle zorganizované. Od distribuce informací účastníkům, až po zajištění občerstvení.

Kapacita pánských sociálních zařízení byla dostačující, což na vývojářských konferencí není obvyklé.

Kromě sponzorů, kteří se snažili touto cestou sehnat vývojáře do svých týmů, se na konferenci vyskytovali i firmy, které nabízeli své produkty přímo vývojářům. Typicky to byly firmy, které vyrábí knihovny komponent pro Angular.

Kvalita přednášek jak obsahem, tak formou byla na vysoké úrovni. Sponzoři měli pouze krátké, zhruba desetiminutové, vstupy a většina přednášek byla od zkušených tech leadů z různých firem nebo vývojářů Angularu. Většina přednášejících navíc byla aktivně zapojena v Angular komunitě, takže nám přednášeli zkušení odborníci.

Evka

Prekvapilo ma, že dvaja zo spíkrov boli pôvodom Slováci, momentálne žijúci v USA a pracujúci vo vývojovom tíme Angularu. Zakladateľ Angularu Miško Hévery a Igor Minár, pracujúci ako Angular Tech Lead.

Konferencia bola naozaj dobre zorganizovaná, od jedla a pitia, cez technologicky bohaté prednášky od skúsených spíkrov, až po oddychovú zónu, kde sa dali hrať hry a automaty.

MoroSystems na Angular Connect 2019
Která přednáška na Angular Connect tě nejvíce zaujala?

Tom

Vzhledem k obsahové kvalitě přednášek mě zaujala většina, kterých jsem se zúčastnil. Nejvíce mě však nadchly tyto přednášky:

  • Mocking made easy od Dava Coopera, která se zabývala mockováním API při testování Angular aplikací.
  • Offline first in Angular od Marty Wiśniewské, která se zabývala tvorbou progresivních webových aplikací v Angularu.
  • Performance optimizations in Angular od Mert Değirmenci, která byla zaměřená na odstraňování výkonostních problémů v Angular aplikacích.
  • Několik zajímavých přednášek se točilo kolem aktuálně vyvíjeného Angular Ivy, což je nová generace kompilačního a renderovacího jádra Angularu.

Evka

Zaujalo ma viacero prednášok. Najviac sa mi páčili prednášky o najnovších trendoch a o práve pripravovanom Angular Ivy (bolo ich niekoľko). Najviac som si ale odniesla z prednášky od Kary Erickson, ktorá pracuje ako Tech Lead vo vývojovom tíme Angularu. Prednáška mala názov How Angular works a Kara rozprávala o tom, ako Angular funguje „pod kapotou“, čo skutočne robia funkcionality Angularu ako change detection a aké rozhodnutia museli vývojári pri budovaní Angularu robiť.

Praktické typy som si odniesla z prednášky The art of humanizing Pull Requests (PR’s) od Ankity Kulkarni. Ako písať PR, ako uľahčiť prácu kolegovi, ktorý schvaľuje PR, ako dávať konštruktívny feedback a ako spracovať navrhnuté zmeny tak, aby boli obe strany spokojné. Code reviews sú dôležitou súčasťou života každého vývojára. Je jednoduché ich písať, ale náročnejšie písať tak, aby online kritika vyznela empaticky a bola pochopená správnym spôsobom.

A nakoniec by som ešte spomenula prednášku Creating a better culture in tech through diversity and inclusion. Téma diverzity v IT ma celkom zaujíma, veľa sa o nej momentálne hovorí, ale čo konkrétne to znamená? Prečo je dôležité budovať diverzitné tímy a ako na to? O tejto téme rozprávali Tracy Lee a Rob Ocel zo spoločnosti This Dot Labs. Hovorilo sa o tom, ako zapájať všetkých ľudí v tíme rovnako, aký je dôležitý mentoring a ako si môžu byť všetci v tíme navzájom prospešní. Tiež sa spomínali praktické tipy ako zapájať do projektu juniorov a ako môže byť diverzitný tím prospešný pre všetkých.

Co se ti podařilo ukořistit za zajímavé reklamní předměty?

Tom

Získal jsem gumového pískacího narvala (ten je vskutku epický) od firmy Nrwl, rubikovu kostku a ponožky s logem Ionic, z kterých mám asi největší radost.

Evka

Uchmatla som si veľmi pekné nálepky. A samozrejme tričko, ktoré si už štandardne beriem o niekoľko čísel väčšie, nech je na spanie. Lebo tričiek na spanie nikdy nie je dosť (alebo možno už aj je)

Angular Connect stickers MoroSystems

Co ti v Londýně nejvíce zachutnalo?

Tom

Nejvíce jsem ujížděl na jídle z turecké restaurace Kazan, která se nacházela blízko našeho hotelu. Jehněčí maso umějí připravit vskutku výtečně.

Angular pivo, podávané v lahváčích na konferenci, bylo také výtečné (kvalitní IPA).

Evka

Čierny čaj English breakfast s mliekom som pila niekoľkokrát denne. Je to moja srdcovka už pár rokov a na tých britských ostrovoch mi akosi chutí vždy viac ako v Bratislave (úsměv)

20190919_173844

Co se ti v Londýně nejvíce líbilo?

Tom

V Londýně jsem byl poprvé, takže jsem musel navštívit klasiky jako Buckinghamský palác, London Eye nebo Trafalgar Square. Všechno bylo moc fajn, ale Buckinghamský palác a zahrady/parky v okolí byly asi nejpříjemnější. Londýn jsme navštívili po sezóně, takže ve městě nebylo moc turistů, což bylo pro mě velké plus.

Evka

Konferencia bola vo výbornej lokalite. Pohľad z okien na Westminster Abbey, pešo k Big Ben a London Eye. Sea Life Aquarium London bolo super. Celková atmosféra mesta v slnečnom počasí, dobré jedlo, parky, nákupy, múzeum, galérie s moderným umením. Okrem dvojdňovej konferencie som ostala v Londýne ešte ďalšie dva dni, takže som toho stihla dosť.

Angular Connect 2019 flag

Jak bys konferenci Angular Connect shrnul(a)?

Tom

Po všech stránkách byla Angular Connect výborná konference; troufám si tvrdit, že nejlepší vývojářská konference, jaké jsem se zatím zúčastnil.

Evka

Výborná konferencia. Odborní spíkri a zaujímavé témy. Krásny, slnečný Londýn (lepšie počasie ako bolo týchto pár dní podľa mňa v Anglicku nemali celý rok). Za mňa 👍