MoroSystems se stává historicky prvním platinovým partnerem blockchainového startupu Tatum. Brněnští Tatum provozují platformu pro vývoj na blockchainu, kterou dnes využívá přes 10 000 vývojářů na celém světě. Brněnská firma MoroSystems se již 15 let věnuje vývoji software na míru pro zákazníky jako je eBay, Diebold Nixdorf, AEVI, AXA/Uniqa nebo T-Mobile. Obě firmy společně staví NFT tržiště pro neziskovou organizaci. Cílem je poukázat na zatím neprozkoumané možnosti využití blockchain technologie, konkrétně nyní tak populárních nezaměnitelných tokenů (NFT), v oblasti fundraisingu pro charitativní organizace. 

Tatum – startup z Brna, který míří vysoko

Tatum je platforma, která poskytuje infrastrukturu i jednotný framework pro více než 40 blockchainových protokolů a umožňuje tak snadno budovat aplikace i bez předchozí zkušenosti s blockchain technologií. Tatum platforma eliminuje časté překážky ve vývoji aplikací na blockchainu, jako je například nutnost učit se specifický jazyk pro každý blockchain. Čas potřebný pro vývoj tak zkrátí až o 95 %.

Aplikace postavené na Tatumu používají desítky milionů koncových uživatelů; platforma zprocesuje měsíčně transakce v hodnotě vyšších desítek milionů dolarů. Za poslední rok se firmě Tatum podařilo dostat do prestižního akcelerátoru SkyDeck v Silicon Valley, jako první blockchainová firma v historii dosáhl Tatum do finále TechCrunch Startup Battlefield a nedávno zvítězil v celoevropském kole světové soutěže Startup World Cup & Summit (SWCSummit). 

„Věříme, že spoluprací se společnostmi jako je MoroSystems urychlíme adaptaci smysluplných blockchainových projektů do dalších průmyslových oblastí. Součástí naší dlouhodobé strategie je uzavírat partnerství se softwarovými společnostmi, které vidí v blockchain technologii potenciál. S Tatum platformou ušetří vývojářské týmy přes 95 % času a nákladů potřebných pro vývoj blockchainových aplikací. V zásadě tak díky nám mohou během několika dní nabízet blockchain řešení svým zákazníkům.“ 

– Jiří Kobelka, CEO Tatum

 

Díky partnerství s Tatum získává MoroSystems podporu světového hráče na poli blockchain technologií, a to nejen v oblasti marketingu a obchodu, ale především na úrovni implementace blockchain řešení. MoroSystems naopak Tatum přináší širokou základnu certifikovaných expertů a svoje zkušenosti z vývoje softwarových aplikací.

„Blockchain považujeme za významnou inovativní technologii, která bude hrát výraznou roli v oblasti financí, průmyslu či zdravotnictví v příštích letech. Tatum platforma skvěle doplňuje náš tech stack pro vývoj zakázkových aplikací a umožňuje nám nabídnout našim zákazníkům řešení, pro která je blockchain ideální technologií.“

– Petr Anderle, Senior Growth Manager v MoroSystems

NFT tržiště pro dobrou věc

Inovativní blockchain technologie se dostala do povědomí lidí díky kryptoměnám, její využití je ale podle obou firem mnohem širší. I proto se Tatum a MoroSystems rozhodli spojit síly za účelem vytvoření NFT tržiště pro neziskovou organizaci. 

„Projektem chceme ukázat, že blockchain, konkrétně nezaměnitelné tokeny (NFT), lze využít i pro dobrou věc a nejen pro spekulativní obchodování, se kterým jsou v současnosti hodně spojovány. Do budoucna bychom rádi našli víc případů, v nichž jde moderní technologie jako blockchain využít k řešení reálných problémů tohoto světa.“

– Petr Michálek, Sales Director v MoroSystems

Projekt plánují obě firmy spustit do konce roku, aby nezisková organizace měla možnost fundraising spustit v předvánočním období, kdy jsou dárci nejštědřejší. V rámci partnerství počítají s dalšími projekty, ať už se jedná o svět decentralizovaných financí (DeFi), tokenizace nemovitostí a firem, nebo o řešení pro sledování  dodavatelského řetězce (traceability výrobků).